GODINA ZECA

Godina zeca korica za sajt

Autor:

Arto Pasilina
Preveo: Čedomir Cvetković
Korice: Danijela Mijailović
Godina izdanja: 2015 ISBN:           

9788677201265

 
Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  138 Cena: 792 din
Roman       Cena na sajtu: 554 din
a li
  Roman Godina zeca smatra se vrhuncem stvaralaštva slavnog finskog pisca Artoa Pasiline. Prevođen i nagrađivan širom sveta, doživeo je milionske tiraže, a 1994. godine uvršćen је u Uneskovu zbirku reprezentativnih umetničkih dela. Slavi Godine zeca doprinele su i dve filmske i brojne pozorišne adaptacije.
   Protagonista, novinar Karlo Vatanen, sažali se na zeca kojeg je njegov kolega udario kolima, pronalazi povređenu životinju u čestaru pored puta i bez ikakvog plana zalazi dublje u šumu. Taj naizgled bezazlen događaj pokreće nešto u njemu i Vatanen napušta posao, ženu i isprazno ljudsko društvo, pa u društvu zeca luta finskom divljinom. Vatanen odbacuje sve društvene norme, ambicije i inhibicije, i prepušta se događajima vođen samo snažnom potrebom da razume sopstvenu prirodu i pronađe prihvatljiv način života  koji će mu omogućiti da sačuva slobodni, neukrotivi deo duše. Nerazdvojni, čovek i njegov zec doživeće bezbroj avantura putujući od najizolovanijih mesta do prestonice. Kao u road movies, Pasilina koristi Vatanenova lutanja i da bi se satirično osvrnuo na savremeno društvo, dovodeći junaka u niz apsurdnih situacija i interakciju sa zanimljivim, bizarnim likovima iz raznih miljea. Specifičan Pasilinin humor proizlazi iz apsurdnih dijaloga, neočekivanih postupaka likova, ali pre svega iz naratorovog pokušaja da objektivno opiše ljudske ćudi i svakojako osobenjaštvo, bez predrasuda, s malo sprdnje i mnogo ljubavi. Tako, iako dolazi do zaključka da je čovek u suštini samotničko, samoživo i surovo biće, knjigom dominira veseo, duhovit ton.   
   Retki su pisci koji o ozbiljnim, gorkim temama govore tako pitko i zabavno. Arto Pasilina je pronašao način da se obrati širokom krugu publike i da bude po ukusu književnih sladokusaca.

        

FILI 2008 musta teksti lapi

Pogledajte prikaze u TV emisijama:
 
Jasmina Vrbavac, Metropolis, RTS, # link
Spomenka Krajčević, Hristina Gajović, Sve boje života, RTS, # link
 
Pročitajte prikaze:
 
Sanja Stefanjesko, blog bookvica.net, # link
Violeta Ivković, blog bookvica.net, # link
Sandra Bakić Topalović, blog Stsh's Book Corner, # link
Ana Stanojević, blog Waiting for Nobel, # link
Zoran Janković, City Magazine, # link
Renata Minić, blog Od knjige do duše, # link
Vanja Kulaš, Gradska knjižnica Rijeka, # link
Ivana Lješnjak Palančan, blog The Stuff Dreams are Made of, # link
Isidora Đolović, blog Kako biti heroj u ova šugava vremena, # link
Slavka Vlalukin, Nemam ime imam komentar, # link
Jelena Zagorac, blog Jelenine sitnice, # link
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2018. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375