DANI

Dani korice za sajt

Autor:

Gast Greber
Prevela: Spomenka Krajčević
   
Godina izdanja: 2019 ISBN:           

9788677201562

 
Povez: meki Format: 15x21
Pismo: latinica Broj strana:  112  Cena:  594 din
Roman       Cena na sajtu: 416 din
a li
    
Dani, nagrađivana zbirka luksemburškog autora Gasta Grebera, sadrži devet kratkih priča koje opisuju po jedan dan koji predstavlja prekretnicu u životu njegovih junaka. Ponekad se život junaka nepovratno menja zbog nekog traumatičnog događaja, a ponekad zbog duboke spoznaje o sebi ili svetu. Junake, ljude različite u svakom pogledu, povezuje jedino savremena luksemburška realnost: iako su teme opšte, stiče se utisak da se priča na taj način mogla odigrati jedino u Luksemburgu, i da su je tako mogli proživeti jedino građani te zemlje. Zato je ova knjiga odličan način da se upozna njihov način života i, istovremeno, da se stekne uvid u najbolju literaturu pisanu na luksemburškom jeziku u 21. veku.
Zbirka Dani osvojila je 2014.  Luksemburšku nagradu za knjigu godine, a 2016. Evropsku nagradu za književnost (EUPL).

 

 
Pročitajte recenzije:
 
Sandra Bakić Topalović, blog Stsh's Book Corner, # link 
 
 
 
 

       eu flag creative europe co funded pos rgb right   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EGZODUS RODA

Egzodus roda korice za sajt

Autor:

Valid Nabhan 
Prevela: Slobodanka Glišić
   
Godina izdanja: 2019 ISBN:           

9788677201500

 
Povez: meki Format: 15x21
Pismo: latinica Broj strana:  224  Cena:  660 din
Roman       Cena na sajtu: 462 din
a li

   Roman „Egzodus roda“ pruža intimni uvid u život migranata sa Bliskog istoka kroz sudbinu Palestinca Nabila, čija je porodica izbegla u Jordan a on se skrasio na Malti, baš kao i autor ovog delimično autobiografskog romana Valid Nabhan. Junak pripoveda o teškom izbegličkom životu i konstantnom osećaju da ne pripada nigde, ni u starom ni u novom svetu. Odrastajući pod zbunjujućim uticajem živih porodičnih sećanja na nekadašnji život na Bliskom istoku i sasvim drugačije malteške svakodnevice,  suočava se sa krizom identiteta. Nabil pokušava da pronađe objašnjenje za nesreću koja je zadesila Bliski istok i, kroz istorijske podatke i sećanja očevidaca, čitaocima nudi jasniju sliku onoga što se događalo u poslednjih sedamdeset godina u tom, za evropske čitaoce, neobičnom i teško razumljivom delu sveta. 

Roman ,,Egzodus roda" dobio je  maltešku Nacionalnu književnu nagradu 2014. godine, i Nagradu Evropske unije za književnost (EUPL) 2017. godine.

 

 
Pročitajte recenzije:
 
Sandra Bakić Topalović, blog Stsh's Book Corner, # link 
 
 
Pogledajte video priloge:
 
Kulturni dnevnik RTS, 21.5.2019, # link 
 
 
Poslušajte intervju s piscem:
 
Dragana Kovačević, Čitač, Radio Beograd 2, 21.5.2019, (intervju počinje od 23. minuta)  # link 
 

       eu flag creative europe co funded pos rgb right   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GODINA ZECA

Godina zeca korica za sajt

Autor:

Arto Pasilina
Preveo: Čedomir Cvetković
Korice: Danijela Mijailović
Godina izdanja: 2015 ISBN:           

9788677201265

 
Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  138 Cena: 792 din
Roman       Cena na sajtu: 554 din
a li
  Roman Godina zeca smatra se vrhuncem stvaralaštva slavnog finskog pisca Artoa Pasiline. Prevođen i nagrađivan širom sveta, doživeo je milionske tiraže, a 1994. godine uvršćen је u Uneskovu zbirku reprezentativnih umetničkih dela. Slavi Godine zeca doprinele su i dve filmske i brojne pozorišne adaptacije.
   Protagonista, novinar Karlo Vatanen, sažali se na zeca kojeg je njegov kolega udario kolima, pronalazi povređenu životinju u čestaru pored puta i bez ikakvog plana zalazi dublje u šumu. Taj naizgled bezazlen događaj pokreće nešto u njemu i Vatanen napušta posao, ženu i isprazno ljudsko društvo, pa u društvu zeca luta finskom divljinom. Vatanen odbacuje sve društvene norme, ambicije i inhibicije, i prepušta se događajima vođen samo snažnom potrebom da razume sopstvenu prirodu i pronađe prihvatljiv način života  koji će mu omogućiti da sačuva slobodni, neukrotivi deo duše. Nerazdvojni, čovek i njegov zec doživeće bezbroj avantura putujući od najizolovanijih mesta do prestonice. Kao u road movies, Pasilina koristi Vatanenova lutanja i da bi se satirično osvrnuo na savremeno društvo, dovodeći junaka u niz apsurdnih situacija i interakciju sa zanimljivim, bizarnim likovima iz raznih miljea. Specifičan Pasilinin humor proizlazi iz apsurdnih dijaloga, neočekivanih postupaka likova, ali pre svega iz naratorovog pokušaja da objektivno opiše ljudske ćudi i svakojako osobenjaštvo, bez predrasuda, s malo sprdnje i mnogo ljubavi. Tako, iako dolazi do zaključka da je čovek u suštini samotničko, samoživo i surovo biće, knjigom dominira veseo, duhovit ton.   
   Retki su pisci koji o ozbiljnim, gorkim temama govore tako pitko i zabavno. Arto Pasilina je pronašao način da se obrati širokom krugu publike i da bude po ukusu književnih sladokusaca.

        

FILI 2008 musta teksti lapi

Pogledajte prikaze u TV emisijama:
 
Jasmina Vrbavac, Metropolis, RTS, # link
Spomenka Krajčević, Hristina Gajović, Sve boje života, RTS, # link
 
Pročitajte prikaze:
 
Sanja Stefanjesko, blog bookvica.net, # link
Violeta Ivković, blog bookvica.net, # link
Sandra Bakić Topalović, blog Stsh's Book Corner, # link
Ana Stanojević, blog Waiting for Nobel, # link
Zoran Janković, City Magazine, # link
Renata Minić, blog Od knjige do duše, # link
Vanja Kulaš, Gradska knjižnica Rijeka, # link
Ivana Lješnjak Palančan, blog The Stuff Dreams are Made of, # link
Isidora Đolović, blog Kako biti heroj u ova šugava vremena, # link
Slavka Vlalukin, Nemam ime imam komentar, # link
Jelena Zagorac, blog Jelenine sitnice, # link
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEZABORAVNO KOLEKTIVNO SAMOUBISTVO

Samoubistvo korica za sajt

Autor:

Arto Pasilina
Preveo: Čedomir Cvetković
Korice: Danijela Mijailović
Godina izdanja: 2014 ISBN:           

9788677201159

 
Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  192  Cena: 792 din
Roman       Cena na sajtu: 554 din

a li

   Ponekad se čoveku, pogotovo finskom, sve učini toliko crno da mu nema druge do da sebi prekrati život. Ali ko kaže da se taj poslednji čin ne može obaviti u prijatnom društvu istomišljenika s kojima se može podeliti muka, a samoubistvo izvesti svečano, čak i neobično, možda na nekom posebnom mestu, makar trebalo daleko putovati i obići pola Evrope, pa se usput, zašto da ne, i lepo provesti, uživati u svakom danu kao da je poslednji, isprobati nove stvari, zaljubiti se, a najzad se i predomisliti.
  Beskrajno duhovit roman o putovanju grupe kandidata za kolektivno samoubistvo koji dospevaju u sijaset apsurdnih situacija, zapravo je tragikomičan, satirični osvrt na savremeno društvo i želju za samoubistvom kao izlazom iz nepodnošljivog života.
  Jedan od najomiljenijih finskih autora, i bez premca najprevođeniji, Arto Pasilina  ucrtao je finsku književnost na mapu svetske književnosti.

FILI 2008 musta teksti lapi
Pročitajte prikaze:
 
Teofil Pančić, Vreme, # link
Blog Stsh's Book Corner, # link
Blog Bezimena s komentarom, # link
Violeta Ivković, Makart knjižara - knjige u koje se zaljubljujemo, # link
Tanjug, Krstarica vesti, # link
Blog Knjigosaurus, # link
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BELI HOTEL

beli hotel
Autor: D. M. Tomas  
Prevela: Slobodanka Glišić
 
Godina izdanja: 2012 ISBN: 9788677200886  
Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana: 270  Cena: 880 din
Roman   Cena na sajtu: 616 din

Smelo, bespoštedno, maštovito i promišljeno, D. M. Tomas u Belom hotelu prepliće istoriju slučaja Frojdove pacijentkinje, njene fantazmagorične vizije i košmarnu stvarnost, poeziju, istorijske događaje, fantastično i dokumentarno. Kroz istoriju slučaja Ane G. Tomas zalazi u tamne predele ljudske prirode u kojima buja seksualnost, žeđ za životom i opsesija smrću, prirode sposobne za bezočne laži, razornu istinu, žrtvu i neshvatljivu brutalnost. Poigravajući se izmišljenim događajima iz života istorijske ličnosti Sigmunda Frojda, Tomas stvara tragičan lik naučnika, bezbroj puta poraženog u pokušaju da sagleda i činjenicama objasni nestalnu, neuhvatljivu ljudsku psihu. Iznenadni prodor stvarnosti – bestrasno svedočanstvo o zbivanjima u Babjem Jaru, donosi obrt na svim nivoima percepcije romana, ali i mnogo više od toga: nezaboravno čitalačko iskustvo pred jednim od najpotresnijih književnih dela ikada napisanih.

 

                                                                   

Copyright 2018. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375