LETNJA LEKTIRA SREDNJOŠKOLCI 2017

ODISEJINI PREDLOZI ZA LETNJU LEKTIRU

 Letnja lektira 2017 SREDNJOSKOLCI
 
Leto je divno vreme bez obaveza, kad neke stvari posebno lepo funkcionišu, kao recimo čitanje u hladu. Odiseja ovde predlaže nekoliko svojih knjiga za izležavanje u hladu tokom srednje škole.
 
 
Jasminka Petrović, 35 kalorija bez šećera
(tinejdžerska drama)
Tara jako pazi na kilograme i nekad ima osećaj da u stomaku ima sklupčanu zmiju koju ne može da kontroliše. Njena najbolja drugarica Jovana ne zna ništa o tome, ona vidi samo da Tara ima neke pomalo čudne navike u vezi s jelom. Kad Jovana pozove Taru da provedu zimski raspust kod Jovaninih u Grockoj, istina dramatično izbija na videlo i počinje suočavanje Tare sa sopstvenom anoreksijom.
cena na sajtu: 462 din
 
Bjanka Picorno, Francuska dadilja
(istorijski avanturistički)
* ovaj roman je alternativna obrada „Džejn Ejr‟ Šarlote Bronte, u kojoj sporedni likovi postaju glavni, a sama Džejn Ejr se pojavljuje kao sporedni lik
Pariz, tridesetih godina 19. veka. Sofija je siromašna devojčica koju usvaja bogata mlada balerina Selin. Sofija tako dobija priliku za školovanje, a zauzvrat čuva Selininu malu ćerku Adelu. Međutim, pojavljuju se pohlepni ljudi koji otimaju Selinino imanje, nju šalju u zatvor, malu Adelu u Englesku, a petnaestogodišnju Sofiju izbacuju na ulicu. Uz pomoć najboljeg druga Tusena, Sofija pokušava da vrati Adelu i izbavi Selin iz zatvora.
cena na sajtu: 535 din
 
Malkolm Rouz, Nameštaljka
(SF krimić)
Engleska budućnosti je u ovom romanu pretrpela klimatske i društvene promene, pretvorivši se u zemlju u kojoj vlasti određuju i koju školu ćeš upisati i s kim ćeš se smuvati. U takvom svetu živi Luk, koji s navršenih 16 godina postaje najmlađi diplomirani forenzičar u Engleskoj i odmah dobija svoj prvi slučaj - ubistvo u kampusu u kom živi. Kad Luk, uz pomoć ličnog robota za analizu, krene da prati tragove, ukapira da su svi namešteni tako da ukazuju na njega kao ubicu.
cena na sajtu: 347 din
 
Žan-Klod Murleva, Kraj zime
(distopija)
Četvoro šesnaestogodišnjaka odrastalo je u istom surovom domu za siročad, u nemirnoj zemlji kojom vlada okrutna Falanga. Elen, Milena, Bartolomeo i Milos organizuju bekstvo iz internata i priključuju se pokretu otpora protiv Falange, kako bi nastavili delo svojih roditelja, poginulih kao žrtve Falange. Sloboda će svakako imati visoku cenu.
cena na sajtu: 416 din
 
Markus Sedžvik, Krv zimske noći
(gotik)
Erik i Merl, dvoje glavnih junaka ovog neobičnog gotskog romana, sreću se na zagonetnom ostrvu na kome raste mistični cvet i vrše se čudni rituali. Njih dvoje su reinkarnacije kralja i kraljice čija ljubav je tragično prekinuta pre mnogo vekova i njihove duše se otada traže. Ovu potragu pratimo unazad kroz razne vremenske epohe, sve do ere Vikinga. Da li će i kako ta vekovna potraga biti okončana?
cena na sajtu: 449 din
 
 
Bebeti do Amaral Guržel, Karolinin tajni dnevnik
(komedija)
Karolina Prado je brazilska maturantkinja koja želi da upiše novinarstvo, dobije Nobelovu nagradu i spasi planetu od globalnog zagrevanja i sveopšte propasti. Karolina se loži na Rika, svog mladog profesora književnosti, smatrajući da treba da je primete stariji jer je zrelija od ostalih. Riko nema nikakav plan da se smuva s njom, ali je zato ponovo saleće njen bivši dečko Gigo. I ajde sad ti kao spremaj prijemni...
cena na sajtu: 449 din

 
Cena poštarine za pakete do 2 kg je 200 din. Za narudžbine preko 2.000 dinara poštarina je besplatna.
 
 
 
 

Copyright 2012. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375