O NAMA

O nama About Us

Drvo - Za Sajam
Izdavačka kuća Odiseja osnovana je 2003. godine.
Ponosimo se pažljivim izborom naslova i vrednostima koje promovišemo, kao što su ljubav prema čitanju, poštovanje vrhunske književnosti, briga za očuvanje životne sredine, poštovanje ljudskih prava i zalaganje za pravednije i humanije društvo.
Ponosimo se, takođe, autorima koji su svojim talentom, trudom i strpljenjem doprineli kvalitetu naših izdanja. Toga ne bi bilo ni bez zalaganja naših brojnih saradnika, lektora, likovnih urednika, dizajnera i štampara. Takođe, mnogi bibliotekari i prosvetni radnici naši su dragoceni saradnici.
Kvalitetu naših prevoda doprineli su razni nacionalni programi za podršku književnim prevodima pri institucijama kao što su Švedski savet za kulturu (Kulturradet), FILI (Finski institu za jezik), NORLA (Norwegian Literature Abroad), evropska mreža Traduki, Goethe Institut, CNL (Francuski nacionalni centar za knjigu), Poljski Institut (Book Institute Poland) „Program Danilo Kiš" (pomoć Francuske vlade srpskim izdavačima) i drugi.
Posebnu zahvalnost dugujemo programima Evropske komisije EACEA Culture i Creative Europe, koji su podržali sedam naših velikih projekata u kojima smo predstavljali nagrađivane evropske autore za decu.
Na kraju, zahvalnost dugujemo i čitaocima, koji su prepoznali vrednosti koje zastupamo i zbog kojih, na kraju krajeva, i postojimo.
 
 
 
 
 
Naša izdanja su svrstana u nekoliko čvrsto koncipiranih edicija.
 
Knjige za decu i omladinu
Biblioteka Prozna putovanja proglašena je najboljom edicijom za decu na Beogradskom sajmu knjiga 2009. U njoj se nalaze romani nagrađivanih svetskih autora, kako savremenih tako i klasika modernog duha. Biblioteka Moj svet obuhvata raznovrsne edukativne knjige: udžbenike, priručnike i slikovnice, koje se prvenstveno bave temama očuvanja životnog okruženja i razvijanja savremenijeg i pravednijeg društva. Interaktivne knjige i priručnici iz Biblioteke Igraonica zahtevaju aktivno učešće dece i kod njih podstiču razvoj motorike, kreativnosti i samostalnog mišljenja. Biće od neprocenjive koristi svima koji vaspitavaju mališane, bilo da profesionalno rade s njima u predškolskim ustanovama i školama ili samostalno, kod kuće. Slikovnice iz biblioteke Porodične priče ulepšaće nezamenjive trenutke kad se dete i neko od njegovih najbližih nađu zajedno nad knjigom. Biblioteku Pipi čini izbor najlepših knjiga Astrid Lindgren u tvrdom povezu.
 
Knjige za odrasle
Biblioteka Kaleidoskop koncipirana je tako da predstavi složenost savremenog sveta izborom pisaca čije je životno i književno iskustvo oblikovano usred sudara i preplitanja kultura – među njima ima pisaca koji pišu na jeziku koji im nije maternji, onih koji pišu na jeziku manjinske grupe, ima prve i druge generacije emigranata, ima ljudi mešovitog porekla, a neki od njih, moderni nomadi, prosto žive širom sveta. Biblioteka Kalipso je namenjena prvenstveno ženskoj populaciji i u njoj se nalaze romani savremenih autorki koje se bave iskušenjima, problemima i dilemama s kojima se današnje žene svakodnevno susreću. Biblioteka Itaka predstavlja dela domaćih autora. Biblioteka Buvlja pijaca je najšarenija Odisejina edicija i obuhvata sve knjige koje se ne bi mogle svrstati u književnost u užem smislu reči. U njoj ima memoara, popularne psihologije, ekologije i stručne literature iz raznih oblasti.
 
Nagrade i priznanja
Nagrada Beogradskog sajma knjiga 2009. za najbolju ediciju za decu za biblioteku Prozna putovanja.
Zlatno Dositejevo pero 2008. u kategoriji viših razreda za roman Jasminke Petrović „35 kalorija bez šećera“  
Zlatno Dositejevo pero 2010. u kategoriji viših razreda za roman Roberta Takariča „Šest i po najgorih muvanja od postanka sveta“  
 
Knjiga Jasminke Petrović „Hoću kući" našla se u katalogu Internacionalne omladinske biblioteke iz Minhena 2017, koji se objavljuje pod imenom Bele vrane (THE WHITE RAVENS) i u kome se nalaze odabrana dela za decu i mlade iz celog sveta. 
 
 
Naše knjige se prodaju širom Srbije i u nekoliko knjižara u regionu i svetu. Pronađite najbližu knjižaru na stranici Kupovina. Prisutni smo na gotovo svim online knjižarama (najvažnije smo izdvojili na stranici Internet knjižare). Elektronske knjige prodajemo na najposećenijim svetskim portalima, koje smo takođe izdvojili na stranici E-book stores.
 
Pun naziv pravnog subjekta: Samostalna agencija za izdavaštvo Odiseja
Adresa: Dobračina 5, 11000 Beograd
Delatnost i šifra: izdavanje knjiga - 5811
Matični broj: 56086692
Poreski broj: 103132307
Internet adresa: www.odiseja.co.rs
Kontakt telefon: +381 11 26 20 521
Kontakt e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2018. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375